Τετάρτη 30 Σεπτεμβρίου 2009

Συνεντευξη Τύπου Γιώργου Α. Παπανδρέου 30/9/2009


Έτσι θα κυβερνήσω με αρχές, αξίες και κανόνες, με τους άριστους και όχι τους αρεστούς
Ισχυρή και σταθερή αυτοδυναμία για να προχωρήσει στις μεγάλες αλλαγές και τομές που χρειάζεται η χώρα, προκειμένου να αλλάξει πορεία ζήτησε ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Γιώργος Α. Παπανδρέου, κατά την διάρκεια συνέντευξης τύπου, στο Ζάππειο, ενώ παρουσίασε και την δομή της κυβέρνησης του, καθιστώντας σαφές ότι θα κυβερνήσει με τους άριστους και όχι με τους αρεστούς.
«Στις 4 Οκτώβρη δεν κρίνεται απλά η επόμενη κυβέρνηση της χώρας. Κρίνεται σε ποια Ελλάδα θα ζήσουμε εμείς και τα παιδιά μας. Κρίνεται το αν θα μείνουμε υποταγμένοι σε μια πορεία παρακμής που ζήσαμε τα τελευταία 6 χρόνια, ή σε μια Ελλάδα που μπαίνει σε πορεία ανάτασης και προόδου» είπε ο Γιώργος Α. Παπανδρέου και υπογράμμισε ότι «στο επίκεντρο του προγράμματος του ΠΑΣΟΚ έχουν τεθεί οι μεγάλες αλλαγές και τομές στο κράτος και στον τρόπο διακυβέρνησης της χώρας».
Επεσήμανε ότι στόχος είναι η συγκρότηση ενός κράτους που υπηρετεί τον πολίτη, λειτουργεί με διαφάνεια και λογοδοσία, νοικοκυρεύει τα δημόσια οικονομικά και προχωρεί στην αναθέρμανση της ελληνικής οικονομίας, ενώ παρουσίασε το πρόγραμμα των πρώτων 100 ημερών, καθώς και τα πρώτα 5 νομοσχέδια που θα καταθέσει στην Βουλή.
«Απαιτείται ένα ολοκληρωμένο, ρεαλιστικό σχέδιο, το οποίο εμείς έχουμε καταθέσει. Απαιτείται μαζί και μια δημιουργική, αναπτυξιακή έκρηξη, που θα απελευθερώσει και θα στηρίξει και θα επενδύσει στις δημιουργικές δυνάμεις, παραγωγικές δυνάμεις του τόπου, εκείνες τις δυνάμεις που ασφυκτιούν κάτω από τη γραφειοκρατία και τη διαφθορά» είπε ο Γιώργος Α. Παπανδρέου.
Κατηγόρησε τη Ν.Δ ότι έχει εξαντλήσει από την πλευρά της όλο τον δημόσιο διάλογο «σε αστήρικτες κατηγορίες, ψευδή και παραβιάσεις κάθε κανόνα δεοντολογίας» και πρόσθεσε: «Το μόνο που επαναλαμβάνουν με συνέπεια είναι πως για ό,τι συνέβη τα τελευταία 6 χρόνια φταίμε όλοι εμείς, οι άλλοι, εκτός από εκείνους που κυβέρνησαν».
Ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ έδωσε ένα πρώτο δείγμα γραφής για τον τρόπο διακυβέρνησης και συγκρότησης του κυβερνητικού σχήματος, τονίζοντας ότι «η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, λαού θέλοντας, θα έχει έναν και μοναδικό στόχο, να υπηρετεί αποτελεσματικά τα συμφέροντά του πολίτη, το δημόσιο συμφέρον. Μια κυβέρνηση που δε θα κρύβεται, δε θα αποποιείται τις ευθύνες της. Μια κυβέρνηση που θα λειτουργεί με διαφάνεια και με λογοδοσία. Κυβέρνηση που θα δώσει πρώτη, απ' την πρώτη μέρα, το σήμα της αλλαγής, αλλαγής αντίληψης και νοοτροπίας, κάνοντας συγκεκριμένα βήματα, να βάλουμε τάξη στη χώρα, να βάλουμε τάξη στα δημόσια οικονομικά».
Παρουσίασε τρεις θεμελιώδεις αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα και στον τρόπο συγκρότησης του κυβερνητικού μηχανισμού:
1) Θα έχει σαφώς μικρότερο αριθμό μελών και θα λειτουργεί με τρόπο αποτελεσματικό και συλλογικό για τη χώρα και τον πολίτη. Το Γραφείο του Πρωθυπουργού θα παρακολουθεί με χρονοδιαγράμματα όλες τις ενέργειες, δράσεις και υλοποίηση του Προγράμματος και των δεσμεύσεών μας.
Θα δημιουργηθεί αυτόνομο υπουργείο Οικονομικών, υπεύθυνο για την δημοσιονομική πολιτική. Παράλληλα θα υπάρξει τεχνοκρατική συνδρομή και στήριξη μιας διεθνούς ομάδας οικονομολόγων.
Θα συγκροτηθεί ισχυρό αυτόνομο υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής
Θα δημιουργηθεί νέο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, στο όποιο θα υπαχθέν η δημόσια ασφάλεια, η πυρόσβεση και η πολιτική προστασία.
Θα συγκροτηθεί υπουργείο Υποδομών στο όποιο θα συγχωνεύουν τα δημόσια έργα και οι μεταφορές.
2) Η Δημόσια Διοίκηση θα στελεχωθεί από αυτούς που πραγματικά αξίζουν, από τους άριστους και όχι τους αρεστούς.
Όλες οι θέσεις πολιτικής ευθύνης, ακόμα και στο ανώτερο επίπεδο από τους Γενικούς Γραμματείς, τα Διοικητικά Συμβούλια των ΔΕΚΟ μέχρι και το Περιφερειακό Δημόσιο Νοσοκομείο, όλες αυτές οι θέσεις θα δημοσιοποιηθούν, ώστε να έχει τη δυνατότητα ο κάθε ενδιαφερόμενος πολίτης να υποβάλλει την υποψηφιότητά του και να κριθεί με κριτήρια αξιοκρατικά για τη θέση, την οποία θα θελήσει να αναλάβει.
Η διαδικασία αυτή βεβαίως θα ολοκληρωθεί σε σύντομο χρονικό διάστημα, γιατί βεβαίως οι ανάγκες πιέζουν. Η δημοσίευση θα γίνει άμεσα στο διαδίκτυο.
3) Θέσπιση ασυμβιβάστου ανάμεσα σε κρατικό αξίωμα και κομματική θέση. Μέλος του Εθνικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ, το όποιο επιλέξει και κριθεί ικανό για θέση κρατικού λειτουργού, θα πρέπει να παραιτηθεί από το κομματικό αξίωμα.
«Η Ελλάδα δεν μπορεί να περιμένει άλλο. Στις 5 του Οκτώβρη, η Ελλάδα χρειάζεται κυβέρνηση με ισχυρή λαϊκή εντολή. Μια κυβέρνηση σταθερή, που θα μπορέσει - και αυτό θα κάνουμε λαού θέλοντος - αμέσως τα μανίκια για να αλλάξει πορεία η χώρα» είπε ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, ζητώντας μια ισχυρή αυτοδύναμη εντολή και δεσμεύτηκε να οικοδομήσει «στην βάση των προγραμματικών δεσμεύσεων μια νέα εθνική ενότητα των Ελλήνων. Μια ενότητα που ξεπερνά τους κομματικούς φραγμούς και υπερβαίνει την 4η Οκτωβρίου, που εδράζεται σε αξίες και κανόνες που μας ενώνουν και που αφορά και στην επόμενη ημέρα. Μια ενότητα που απλώνει το χέρι σε κάθε πολίτη».

Απο την Εφημερίδα Αναγγελία


ΑΝ Η ΑΓΟΡΑ δεν εξασφαλίσει ρευστότητα, το καράβι που λέγεται Ελλάς, θα βουλιάξει σούμπητο. Οι 345.000 από τις 800.000 μικρομεσαίες επιχειρήσεις είναι ήδη στον «Τειρεσία».
ΤΙ ΠΑΝΑΠΕΙ κοστίζει δέκα δις ευρώ το πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ; Ρωτάμε: Είναι αναγκαία αυτά τα μέτρα που κοστίζουν δέκα δις ή όχι;
ΕΑΝ ΤΑ ΜΕΤΡΑ του Γιώργου Παπανδρέου είναι αναγκαία, τότε πρέπει να υλοποιηθούν οπωσδήποτε, ακόμα κι αν κόστιζαν δώδεκα ή δεκαπέντε δις.
ΕΑΝ ΟΜΩΣ τα μέτρα ΔΕΝ είναι αναγκαία, τότε η Νέα Δημοκρατία έπρεπε να εξηγεί στον λαό ότι «είναι περιττά», αντί να λέει ότι «κοστίζουν δέκα δις». Αυτό που κάνει, είναι υποκρισία, απάτη και στρεψοδικία.
ΛΟΙΠΟΝ, για να μην χάνουμε τον καιρό μας με τις σοφιστείες της Νέας Δημοκρατίας, να δεχτούμε το αυτονόητο:
ΑΥΤΑ τα μέτρα είναι απολύτως αναγκαία για να γίνει επανεκκίνηση στην Αγορά που έχει μια θηλιά στο λαιμό, άρα το ΠΑΣΟΚ ή η Νέα Δημοκρατία, πρέπει να ξεσκιστούν για να τα βρούνε.
ΑΝΤΙ ΝΑ δανείζονται για να πληρώνουν μόνο τόκους παλαιών δανείων, πρέπει - αν δεν υπάρχει άλλος τρόπος - να δανειστούν και δέκα δις για να γίνει η ένεση ρευστότητας που χρειάζεται επειγόντως η Αγορά।


Νέα φιλοσοφία φέρνει ο Γιώργος για τον Αχελώο

«Πρέπει (στην Θεσσαλία) να αναπροσανατολίσουμε την παραγωγή από το βαμβάκι που είναι υδροβόρο» είπε ο Γιώργος Παπανδρέου απαντώντας στην ερώτηση της δημοσιογράφο Σ. Κοσσιώνη, στο «ντιμπέιτ» της Δευτέρας. Ήταν η πρώτη φορά σε όλες αυτές τις δεκαετίες που πέρασαν, ότι ένας πολιτικός σε κεντρικό επίπεδο τολμά να αρθρώσει έναν διαφορετικό λόγο για το στοιχειωμένο θέμα της εκτροπής του Αχελώου σε πείσμα όσων ισχυρίζονται ότι «δεν έχει προτάσεις κ.λ.π.».
Η πλήρης απάντηση του Προέδρου του ΠΑΣΟΚ, η οποία ενδιαφέρει ιδιαίτερα τους Αιτωλοακαρνάνες, ήταν ως εξής:
«Πολύ σωστά λέτε, ότι ένα Υπουργείο, από μόνο του, δεν λέει πολλά। Θέλει πολιτική βούληση. Εγώ θέλω το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Χωροταξίας να είναι και Ενέργειας. Άρα λοιπόν, θα έχει και σημαντική, πολύ σημαντική δύναμη για την παραγωγική αλλαγή στη χώρα μας. Σε ό,τι αφορά βεβαίως τον Αχελώο, έχουμε ανάγκη να αναπροσανατολίσουμε πρώτα απ´ όλα την αγροτική παραγωγή μας. Ξέρετε, υπάρχει μια τεράστια καταστροφή στους υδάτινους πόρους στη Θεσσαλία. Πρέπει να αναπροσανατολίσουμε την παραγωγή από το βαμβάκι, που είναι υδροβόρο. Είναι πια υφάλμυρο το έδαφος, τραβάμε θάλασσα. Υπάρχει ρύπανση από τα λιπάσματα και από τα φυτοφάρμακα. Άρα λοιπόν, εμείς πρέπει να δούμε κατ´ αρχήν πώς θα δώσουμε νερό, υδάτινους πόρους για άλλες καλλιέργειες, που δεν είναι τόσο υδροβόρες, αξιοποιώντας πρώτα απ´ όλα τα φράγματα στην περιοχή της ίδιας της Θεσσαλίας και αξιολογήσουμε, μέσα στο πλαίσιο του μεγάλου προβλήματος των υδάτινων πόρων που υπάρχει παγκοσμίως, το θέμα του Αχελώου.

Στις 4 Οκτώβρη ψηφίζουμε ΠΑΣΟΚ



Επτά λόγοι για να ξαναβάλουμε την Ελλάδα μπροστά

Έχουμε τις δυνατότητες, μπορούμε να χτίσουμε ένα καλύτερο αύριο


1.γιατί ήρθε η ώρα να βάλουμε τέλος στην παρακμή που ζούμε
2. γιατί ο ξεπεσμός της πολιτικής, η απαξίωση των θεσμών και η κοινωνική αποσύνθεση δε θα σταματήσουν απλώς όταν περάσει η κρίση.
3. γιατί χρειαζόμαστε ηγεσία που σέβεται τον πολίτη και έχει όραμα για το μέλλον μας.
4. γιατί η αγορά χρειάζεται να κρατηθεί ζωντανή και να αυξηθεί η αξία του χρήματος στα χέρια του καταναλωτή.
5. γιατί από το οικονομικό αδιέξοδο θα βγούμε μόνο μέσα από την ανάπτυξη, τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας και τη δημιουργία νέου πλούτου στη χώρα.
6. γιατί για να πάμε μπροστά χρειαζόμαστε ένα κράτος δικαίου και διαφάνειας.
7. γιατί έχουμε τις δυνατότητες και μπορούμε να χτίσουμε ένα καλύτερο αύριο.

Ψηφοδέλτιο ΠΑΣΟΚ Αιτωλοακαρνανία



ΨΗΦΟΔΕΛΤΙΟ ΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΙΑΣ

ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ
ΓΙΑΝΝΑΚΑ ΣΟΦΙΑ
ΔΗΜΑΔΑΜΑ ΖΑΦΕΙΡΟΥΛΑ (ΖΕΦΗ)
ΚΑΤΕΡΙΝΟΠΟΥΛΟΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ
ΚΟΥΡΟΥΜΠΛΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ
ΜΑΚΡΥΠΙΔΗΣ ΑΝΔΡΕΑΣ
ΜΠΑΣΑΓΙΑΝΝΗΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ
ΜΩΡΑΪΤΗΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ
ΣΙΟΥΝΑ-ΔΗΜΗΤΡΑΚΟΠΟΥΛΟΥ ΜΑΡΙΑ
ΤΟΡΟΥΝΙΔΗΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ (ΣΑΚΗΣ)
ΨΑΡΑΚΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ

ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ....να συγκρουστώ με κάθε κατεστημένο...


"Ξέρω ότι υπάρχουν πολίτες, που εμείς οι ίδιοι οι πολιτικοί, τούς κάναμε κυνικούς. Πολίτες που λένε ότι τίποτα δεν μπορεί να αλλάξει. Ζητώ να μου δώσετε τη δύναμη να σας αποδείξω το αντίθετο. Τη δύναμη να συγκρουστώ με κάθε κατεστημένο, κάθε αντίληψη που μας πάει πίσω και μας κρατά αιχμάλωτους στο παρελθόν.
Θα το κάνω, με όποιο κόστος. Και σας διαβεβαιώ, ότι μπορούμε να αλλάξουμε την πορεία της χώρας. Μαζί μπορούμε να παραδώσουμε στα παιδιά μας μια πολύ καλύτερη Ελλάδα, μια πιο δίκαιη Ελλάδα.
Γι' αυτούς τους λόγους, η κάθε ψήφος την Κυριακή είναι καθοριστική। Καθοριστική για το σήμερα και το αύριο της πατρίδας."


Με αυτά τα λόγια ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ δήλωσε για μία ακόμη φορά την αποφασιστικότητά του να συγκρουστεί με κατεστημένα και αντιλήψεις και να ηγηθεί, ανεξαρτήτως πολιτικού κόστους, σε μία προσπάθεια για να φτιάξουμε μία Ελλάδα που θα μας κάνει περήφανους.