Τετάρτη, 30 Σεπτεμβρίου 2009

Συνεντευξη Τύπου Γιώργου Α. Παπανδρέου 30/9/2009


Έτσι θα κυβερνήσω με αρχές, αξίες και κανόνες, με τους άριστους και όχι τους αρεστούς
Ισχυρή και σταθερή αυτοδυναμία για να προχωρήσει στις μεγάλες αλλαγές και τομές που χρειάζεται η χώρα, προκειμένου να αλλάξει πορεία ζήτησε ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Γιώργος Α. Παπανδρέου, κατά την διάρκεια συνέντευξης τύπου, στο Ζάππειο, ενώ παρουσίασε και την δομή της κυβέρνησης του, καθιστώντας σαφές ότι θα κυβερνήσει με τους άριστους και όχι με τους αρεστούς.
«Στις 4 Οκτώβρη δεν κρίνεται απλά η επόμενη κυβέρνηση της χώρας. Κρίνεται σε ποια Ελλάδα θα ζήσουμε εμείς και τα παιδιά μας. Κρίνεται το αν θα μείνουμε υποταγμένοι σε μια πορεία παρακμής που ζήσαμε τα τελευταία 6 χρόνια, ή σε μια Ελλάδα που μπαίνει σε πορεία ανάτασης και προόδου» είπε ο Γιώργος Α. Παπανδρέου και υπογράμμισε ότι «στο επίκεντρο του προγράμματος του ΠΑΣΟΚ έχουν τεθεί οι μεγάλες αλλαγές και τομές στο κράτος και στον τρόπο διακυβέρνησης της χώρας».
Επεσήμανε ότι στόχος είναι η συγκρότηση ενός κράτους που υπηρετεί τον πολίτη, λειτουργεί με διαφάνεια και λογοδοσία, νοικοκυρεύει τα δημόσια οικονομικά και προχωρεί στην αναθέρμανση της ελληνικής οικονομίας, ενώ παρουσίασε το πρόγραμμα των πρώτων 100 ημερών, καθώς και τα πρώτα 5 νομοσχέδια που θα καταθέσει στην Βουλή.
«Απαιτείται ένα ολοκληρωμένο, ρεαλιστικό σχέδιο, το οποίο εμείς έχουμε καταθέσει. Απαιτείται μαζί και μια δημιουργική, αναπτυξιακή έκρηξη, που θα απελευθερώσει και θα στηρίξει και θα επενδύσει στις δημιουργικές δυνάμεις, παραγωγικές δυνάμεις του τόπου, εκείνες τις δυνάμεις που ασφυκτιούν κάτω από τη γραφειοκρατία και τη διαφθορά» είπε ο Γιώργος Α. Παπανδρέου.
Κατηγόρησε τη Ν.Δ ότι έχει εξαντλήσει από την πλευρά της όλο τον δημόσιο διάλογο «σε αστήρικτες κατηγορίες, ψευδή και παραβιάσεις κάθε κανόνα δεοντολογίας» και πρόσθεσε: «Το μόνο που επαναλαμβάνουν με συνέπεια είναι πως για ό,τι συνέβη τα τελευταία 6 χρόνια φταίμε όλοι εμείς, οι άλλοι, εκτός από εκείνους που κυβέρνησαν».
Ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ έδωσε ένα πρώτο δείγμα γραφής για τον τρόπο διακυβέρνησης και συγκρότησης του κυβερνητικού σχήματος, τονίζοντας ότι «η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, λαού θέλοντας, θα έχει έναν και μοναδικό στόχο, να υπηρετεί αποτελεσματικά τα συμφέροντά του πολίτη, το δημόσιο συμφέρον. Μια κυβέρνηση που δε θα κρύβεται, δε θα αποποιείται τις ευθύνες της. Μια κυβέρνηση που θα λειτουργεί με διαφάνεια και με λογοδοσία. Κυβέρνηση που θα δώσει πρώτη, απ' την πρώτη μέρα, το σήμα της αλλαγής, αλλαγής αντίληψης και νοοτροπίας, κάνοντας συγκεκριμένα βήματα, να βάλουμε τάξη στη χώρα, να βάλουμε τάξη στα δημόσια οικονομικά».
Παρουσίασε τρεις θεμελιώδεις αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα και στον τρόπο συγκρότησης του κυβερνητικού μηχανισμού:
1) Θα έχει σαφώς μικρότερο αριθμό μελών και θα λειτουργεί με τρόπο αποτελεσματικό και συλλογικό για τη χώρα και τον πολίτη. Το Γραφείο του Πρωθυπουργού θα παρακολουθεί με χρονοδιαγράμματα όλες τις ενέργειες, δράσεις και υλοποίηση του Προγράμματος και των δεσμεύσεών μας.
Θα δημιουργηθεί αυτόνομο υπουργείο Οικονομικών, υπεύθυνο για την δημοσιονομική πολιτική. Παράλληλα θα υπάρξει τεχνοκρατική συνδρομή και στήριξη μιας διεθνούς ομάδας οικονομολόγων.
Θα συγκροτηθεί ισχυρό αυτόνομο υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής
Θα δημιουργηθεί νέο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, στο όποιο θα υπαχθέν η δημόσια ασφάλεια, η πυρόσβεση και η πολιτική προστασία.
Θα συγκροτηθεί υπουργείο Υποδομών στο όποιο θα συγχωνεύουν τα δημόσια έργα και οι μεταφορές.
2) Η Δημόσια Διοίκηση θα στελεχωθεί από αυτούς που πραγματικά αξίζουν, από τους άριστους και όχι τους αρεστούς.
Όλες οι θέσεις πολιτικής ευθύνης, ακόμα και στο ανώτερο επίπεδο από τους Γενικούς Γραμματείς, τα Διοικητικά Συμβούλια των ΔΕΚΟ μέχρι και το Περιφερειακό Δημόσιο Νοσοκομείο, όλες αυτές οι θέσεις θα δημοσιοποιηθούν, ώστε να έχει τη δυνατότητα ο κάθε ενδιαφερόμενος πολίτης να υποβάλλει την υποψηφιότητά του και να κριθεί με κριτήρια αξιοκρατικά για τη θέση, την οποία θα θελήσει να αναλάβει.
Η διαδικασία αυτή βεβαίως θα ολοκληρωθεί σε σύντομο χρονικό διάστημα, γιατί βεβαίως οι ανάγκες πιέζουν. Η δημοσίευση θα γίνει άμεσα στο διαδίκτυο.
3) Θέσπιση ασυμβιβάστου ανάμεσα σε κρατικό αξίωμα και κομματική θέση. Μέλος του Εθνικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ, το όποιο επιλέξει και κριθεί ικανό για θέση κρατικού λειτουργού, θα πρέπει να παραιτηθεί από το κομματικό αξίωμα.
«Η Ελλάδα δεν μπορεί να περιμένει άλλο. Στις 5 του Οκτώβρη, η Ελλάδα χρειάζεται κυβέρνηση με ισχυρή λαϊκή εντολή. Μια κυβέρνηση σταθερή, που θα μπορέσει - και αυτό θα κάνουμε λαού θέλοντος - αμέσως τα μανίκια για να αλλάξει πορεία η χώρα» είπε ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, ζητώντας μια ισχυρή αυτοδύναμη εντολή και δεσμεύτηκε να οικοδομήσει «στην βάση των προγραμματικών δεσμεύσεων μια νέα εθνική ενότητα των Ελλήνων. Μια ενότητα που ξεπερνά τους κομματικούς φραγμούς και υπερβαίνει την 4η Οκτωβρίου, που εδράζεται σε αξίες και κανόνες που μας ενώνουν και που αφορά και στην επόμενη ημέρα. Μια ενότητα που απλώνει το χέρι σε κάθε πολίτη».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου